Ανησυχία για Αυτισμό σε βρέφος ή νήπιο

Το μωρό μου μεγαλώνοντας μπορεί να παρουσιάσει Διαταραχή Κοινωνικής Επικοινωνίας ή  Αυτισμό;  

Είναι  μια συχνή ερώτηση ανησυχίας  που κάνουν πολλοί γονείς όχι άδικα  αφού οι Διαταραχές Επικοινωνίας και Αυτισμού εμφανίζονται με συχνότητα 1:68 υγιή παιδία στην Αμερική.

Όλοι ευχόμαστε ότι κάθε βρέφος που μεγαλώνει θα είναι υγιές και γερό

Πραγματικά τα  περισσότερα βρέφη μεγαλώνουν κατακτώντας κάθε μέρα και ένα νέο αναπτυξιακό επίτευγμα,  σφύζουν από  ενεργεία και υγεία.

Όλοι πιστεύουμε ότι τίποτα Ανησυχητικό δεν θα συμβεί στο δικός μας βρέφος !

Ωστόσο σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα γεγονότα δεν εξελίσσονται συμφώνα με τον κανόνα. Όλες οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα πρώτα  ανησυχητικά σημάδια στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μπορεί να εμφανιστούν εντελώς απροσδόκητα και από πολύ νωρίς. Στην αρχή οι γονείς  πρώτοι μπορεί να παρατηρήσουν  ορισμένες μεμονωμένες ασυνήθιστες συμπεριφορές  στο παιδί τους (π.χ. είναι ασυνήθιστα ήσυχο ή πάλι είναι πολύ  νευρικό ευερέθιστο ή δεν ανταποδίδει  πάντα  με χαμόγελο κ. α.). Συμπεριφορές  τις όποιες οι γονείς αποδίδουν στην βρεφική ανωριμότητα και δίνουν χρόνο πιστεύοντας ότι θα ξεπεραστούν μεγαλώνοντας. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεραστούν, σε άλλες όμως τα σημάδια αυτά  παραμένουν και μεγαλώνοντας  το παιδί ανακαλύπτουμε ότι αποτελούν κριτήρια για μια σοβαρή διαταραχή.

Τότε είναι που όλοι θα θέλαμε γονείς και ειδικοί  να γυρίσουμε  χρόνο πίσω και να μπορούσαμε  να γνωρίζαμε περισσότερα! Να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα!!  Δεν είναι τυχαίο που η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία προτείνει όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Δεδομένου  ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια εργαστηριακή εξέταση που να εντοπίζει πρώιμα Διαταραχές στην  Επικοινωνία και τις Διαταραχές στο Αυτιστικό Φάσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ χρήσιμο οι  γονείς που γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα να ευαισθητοποιηθούν  από πολύ νωρίς. Για το σκοπό αυτό ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής δημιούργησε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν τις βασικές ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας.

Τι είναι το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού ;

 Είναι ένας Ενημερωτικός Οδηγός ανάπτυξης που εστιάζει στην κοινωνική επικοινωνία. Ένα μοναδικό  βοήθημα που υποστηρίζει υπεύθυνα και με επιστημονικό τρόπο τους γονείς στον πιο σημαντικό ρολό της ζωής τους.   

Τι περιλαμβάνει Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας;

  • Βασικές πληροφορίες για κάθε στάδιο ανάπτυξης
  • Συμβουλές για παιχνίδια που ενισχύουν την ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων κατατοπιστικά video με δραστηριότητες και παιχνίδια
  • Ερωτηματολόγια που αφορούν την κοινωνική επικοινωνία καθώς και τις αισθητηριακές και ρυθμιστικές λειτουργίες.

Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων συζητούνται με τον παιδίατρο, ο οποίος εκτιμά την κατάσταση του παιδιού και δίνει κατευθύνσεις στους γονείς. Έτσι το Βιβλιάριο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τα στάδια ανάπτυξης, να τα παρατηρούν και να τα καταγράφουν, ώστε τυχόν ελλείμματα να εντοπίζονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται.

Πού βρίσκουμε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας;

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού έχει ήδη διανεμηθεί στους περισσοτέρους  παιδιάτρους  και σχεδόν σε όλα μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές  σε όλη την Ελλάδα. Οι γονείς που θα ήθελαν να το προμηθευτούν άμεσα μπορούν να το κατεβάσουν ΔΩΡΕΑΝ πληκτρολογώντας pdf Bιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού.