Αυτισμός – Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού σε νήπια

Ο Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει, ότι ο Αυτισμός μας δίνει από πολύ νωρίς σημάδια που οι γονείς οφείλουν να τα γνωρίζουν.

Σήμερα που ο Αυτισμός έχει φτάσει να εμφανίζεται στην Αμερική με συχνότητα 1:68 παιδιά  όλοι θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της Διαταραχής του Αυτισμού έχει αυξηθεί ραγδαία. Στην Ελλάδα,  δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με τη Διαταραχή του Αυτισμού, διαπιστώνεται όμως, ότι 700 με 1000 παιδιά, κάθε χρόνο, θα διαγνωστούν με Αυτισμό, επιστημονικό στοιχειό  που καθιστά σαφές ότι οι Αυτιστικές διαταραχές είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα.

Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού

Με  αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής κ. Σ. Μαντούδης προχώρησε στην δημιουργία ενός  εγχειριδίου, «Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με την κοινωνική επικοινωνία .

Ο κορυφαίος επιστήμονας στον κλάδο ,με αξιόλογο βιογραφικό  που έχει βραβευτεί το 2007  από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και συνεχίζει να  συνεισφέρει με το επιστημονικό του έργο, δημιούργησε το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού  για τους γονείς. Πρόκειται για έναν Οδηγό Ανάπτυξης των επικοινωνιακών και συναισθηματικών οροσήμων, των δεξιοτήτων δηλαδή που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα ανάλογα με την ηλικία του.

            

  Τι είναι το Βιβλιάριο  Αναπτυξιακής  Υγείας  Παιδιού ;

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού  πρόκειται για έναν Οδηγό Ανάπτυξης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθO;YN την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού τους με επιστημονικό τρόπο,  ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο για τον παιδίατρο.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέταση που να εντοπίζει τις Διαταραχές στην Επικοινωνία και το Αυτιστικό Φάσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γονείς είναι οι πιο κατάλληλοι στο να εντοπίσουν έγκαιρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μέσα από μια περιοδική καταγραφή των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού τους. Η καταγραφή ανά τρίμηνο, δίνει τη δυνατότητα στον παιδίατρο να παρακολουθεί σε βάθος τα ορόσημα επικοινωνίας, τις ρυθμιστικές και αισθητηριακές λειτουργίες, ώστε να μπορεί να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη  αναπτυξιακή παρακολούθηση και μέσα από διάλογο με τους γονείς να ληφθούν έγκαιρα οι απαραίτητες αποφάσεις.

 Τα Οφέλη του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας  Παιδιού

Μαθαίνω για το τι πρέπει να κάνει το παιδί μου ανά μήνα στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα αλλά και στην επικοινωνία.

Ενημερώνομαι για τα πρώτα πρώιμα σημάδια της επικοινωνίας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης από 3 μηνών μέχρι 3 χρονών

Παρακολουθώ κατατοπιστικά βίντεο  μιας τυπικής ανάπτυξης ενός βρέφους (τα όσα πρέπει να κάνει και πώς να τα κάνει) από την γέννηση του μέχρι τα 3 χρόνια

Εντοπίζω ασυνήθιστες συμπεριφορές και αδυναμίες του παιδιού

Συζητάω  κάθε μου απορία με τον παιδίατρο ανά τρίμηνο καταγράφοντας  μεθοδικά την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού

Δραστηριοποιούμαι και προλαμβάνω μικρές δυσκολίες πριν εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την έκφραση του λόγου, τη συμπεριφορά, την κοινωνική αλληλεπίδραση  και την μάθηση.

Ο σωστός τρόπος συμπλήρωσης του Βιβλιαρίου και η συνεργασία με τον παιδίατρο θα μειώσουν την πιθανότητα ενός παιδιού να παρουσιάσει δυσκολίες οι οποίες θα μείνουν αδιάγνωστες.

Με το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού η μητέρα μπορεί να ελέγχει από τους 3 μήνες, αν η κοινωνική επικοινωνία εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, ενώ παράλληλα μέσα από τις συμβουλές και τις οδηγίες που δίνονται μπορεί να εξασκήσει το παιδί σε δεξιότητες που παρουσιάζει ελλείμματα.

 

Πώς μπορώ να αποκτήσω το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού;

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού έχει ήδη διανεμηθεί στους περισσοτέρους  παιδιάτρους  και σχεδόν σε όλα μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές  σε όλη την Ελλάδα Ωστόσο οι γονείς που θα ήθελαν να το προμηθευτούν μπορούν να το κατεβάσουν ΔΩΡΕΑΝ πληκτρολογόντας Bιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού pdf .